Blog

Jaké situace negativně ovlivňují imunitu psa a kočky

 

Imunita je schopnost těla bránit se před bakteriemi, viry nebo buňkami, které v těle působí abnormálně (jako jsou rakovinné buňky). Jak kočka, tak pes mohou onemocnět stejným způsobem jako lidé. Infekce u psů a koček jsou poměrně běžné a neměly by se zanedbávat. 

Imunita je rozdělena na dvě skupiny:

Nespecifická - zaměřená proti různorodým cizím faktorům, rychlá ale méně přesná (prostřednictvím kůže, sliznice a makrofágy).

Specifická - působí na konkrétní patogen a rozpoznává jej prostřednictvím protilátek a vhodných receptorů (zajištěna T a B lymfocyty).

Tento komplexní systém by měl fungovat co nejdříve v případě infekce nebo poruchy uvnitř těla zvířete. Proto je důležité udržovat jej v dobrém stavu.


Negativní dopad na imunitu u psa nebo kočky může mít řada faktorů:

Strava by měla být vyvážená a bohatá na vitamíny, jakož i mikro a makro prvky. Krmivo je vybíráno podle věku, velikosti nebo druhu zvířete tak, aby jeho složení mělo co nejlepší účinek na zdraví těla a ducha.

Stres může drasticky snížit odolnost psa nebo kočky v určitém období. Bez ohledu na to, co ho způsobuje, ať už jde o návštěvu veterinárního lékaře, změnu bydliště, davu lidí nebo zvířat, nervy způsobují, že se zvíře cítí mnohem hůře, ovlivňuje jeho zdraví a pochopitelně také imunitu.

Přírodní faktory, např. roční období, kdy teplota může způsobit přehřátí nebo prochladnutí zvířete. Vždy stojí za to věnovat pozornost chování psa nebo kočky, aby se předešlo jejich onemocnění. V létě se postarejte o dostatečnou hydrataci těla vašeho domácího mazlíčka a v zimě můžete zrušit dlouhé procházky v extrémním chladu.

Věk zvířete, zejména mláďata nebo psí a kočičí senioři jsou náchylnější k infekci.

Očkování ovlivňuje imunitu zvířete asi po dva týdny, kdy se tvoří protilátky. Je však třeba si uvědomit, že očkování je naprosto nezbytné, protože zanechává v těle imunitní paměť, která umožní rychleji organismu reagovat na daný patogen a neonemocnět vážnou chorobou.

 

Existuje mnoho faktorů, které mohou negativně ovlivnit imunitu vašeho domácího mazlíčka, ale to není důvod sedět s ním doma. Existuje mnoho rozumných metod péče o imunitu. Za očkování zvířete zodpovídá každý majitel. Měl by dostat od veterináře harmonogram a obzvláště dobře si ho pamatovat. Očkování ochrání zvíře před opravdu vážnými nemocemi, často i smrtelnými. Kvalita stravy je také důležitá a jedná se o věc kterou může každý majitel snadno ovlivnit. Pokud má váš pes nebo kočka časté a opakující se infekce, poraďte se s veterinárním lékařem, možná v těle vašeho domácího mazlíčka chybí konkrétní látky. Je také vhodné doplnit krmnou dávku přípravkem Yarrowia Canifelox Immuno Dog&Cat. Jedná se o doplněk obsahující unikátní kvasinky Yarrowia lipolytica, obohacené selenem s přídavkem lyofilizované krillové moučky. Kromě toho by měl majitel pamatovat na fyzickou aktivitu svého domácího mazlíčka, která zlepšuje prokrvení a okysličování tkání, což jej činí odolnějším.

Takže pokud váš mazlíček často chytí nachlazení nebo infekci, stojí za to přijmout konkrétní opatření k omezení tchto nepříjemností. Najděte faktor, který může mít nepříznivý dopad na imunitu vašeho psa nebo kočky, poraďte se s veterinárním lékařem a podnikněte kroky ke zlepšení jeho nebo její imunity.

vetys

Vetys s.r.o.

Damníkov 64 
Damníkov, 561 23 
Česká republika 

IČO: 050 34 299
DIČ: CZ 050 34 299

  • +420 732 165 660
  • info@vetys.cz
  • VetysCZ
  • +420 736 189 446