Blog

Účinky nesprávné výživy psů a koček

 

Bez ohledu na značku a slogan, ne každé krmivo bylo vytvořeno ke zlepšení kvality života domácích zvířat. Výrobci hledají úspory ve všem, ale jen zřídka v reklamě. Při bližším pohledu se může ukázat, že miska pro mazlíčka obsahuje hlavně obilí, sóju a další ingredience, které nemají nic společného s vyváženou stravou. Při výběru krmiva si udělejte čas na důkladnou analýzu jeho složení. Pokud se rozhodnete pro změnu, je třeba do původní krmné dávky zařadit malou dávku nového krmiva, kterou budete postupně navyšovat na úkor původního krmiva. Tak cca během týdne přejdete na nové krmivo.

TRÁVICÍ PROBLÉMY

Plyny, abnormální konzistence stolice (řídká nebo moc tuhá) a bolest břicha, to jsou příznaky, které mohou mj. svědčit o použití nevhodného krmiva. Pokud tyto příznaky přetrvávají déle jak tři dny a jsou vyloučeny infekce, může to být signál, že s krmivem není něco v pořádku. Je dokonce možné že i po letech mohl produkt, který jste byli zvyklí používat, změnit recepturu a stát se pro vašeho domácího mazlíčka těžko stravitelným. Majitelé, kteří si stěžují u psa na častou flatulenci (větry) dokonce i po změně krmiva, mohou najít tuto příčinu v luštěninách, které jsou často doplňkem mnoha krmiv pro psy.


Kočky jsou citlivé na zažívání, proto velmi často trpí na trávicí problémy. Zvracení zvířete může ukázat velké množství chlupů v žaludku, které pozřou během každodenní péče o srst, nebo nevhodně zvolené krmivo které dráždí jejich žaludek. Zpočátku si chovatel nemusí těchto příznaků všimnout, protože některé kočky mají ve zvyku své slabosti skrývat. Pokud máme u kočky podezření na trávicí problémy, stojí za to sledovat její chování až tři hodiny po krmení.


V případě citlivého zažívání u domácího mazlíčka pak musíme zvolit speciálně vytvořenou dietu pro citlivé zažívání, ale i u extrémně citlivého trávicího systému někdy nemáme moc na výběr. Pro domácí zvířata u kterých pozorujeme sníženou imunitu trávicího traktu, kdy i přes správně zvolenou výživu mohou trpět nadále zažívacími problémy či nesprávnou absorpcí živin, byl vytvořen nutriční doplněk Canifelox Gastro Cat a Canifelox Gastro Dog, které podporují čistící procesy těla, denně pomáhají budovat imunitu a podporují správnou funkci žaludku a jater.

POTRAVINOVÉ ALERGIE

Nejčastěji ji pozorujeme kvůli svědění, ke kterému dochází u domácího mazlíčka. Kolem hlavy, tlapek, v tříslech, podpaží a na krku zvířete se obvykle objeví vyrážka nebo zarudnutí a zvíře se škrábe. Alergie na krmivo je často doprovázeno opakujícím se zánětem zvukovodu, který se projevuje zarudnutím zvukovodu nebo lysivostí boltce s četnými malými strupy. Jedná se zejména o alergii na maso a mléčné výrobky, v případě psů také obiloviny a kukuřici.

AGRESE NEBO MOŽNÁ DEPRESE?

Změna chování, které brání komunikaci s vaším domácím mazlíčkem, je dalším příznakem, že v misce není vše v pořádku. Bezdůvodná agresivita zvířete, poruchy spánku a dokonce i pokousání mohou být způsobeny nesprávnou funkcí střev. Bylo prokázáno, že střevní mikrobiom má velký význam pro správnou funkci mozku včetně procesu metabolizace látek jako je serotonin nebo dopamin. Má se za to, že kukuřice může díky nízkému obsahu tryptofanu změnit chování našeho zvířete, což je důvod, proč odborníci na behaviorismus (chování) zvířat doporučují tuto stravu úplně přerušit.


Pokud se domníváte, že krmivo, které dáváte svému mazlíkovi, pro něj není dobré, stojí za to konzultovat své podezření, podpořené pozorováním zvířete, s veterinářem. Když dostáváte nabídku krmiva pro domácí zvířata, pokuste se ho nekoupit „slepě", před nákupem se vyplatí věnovat pozornost složení. Ne vždy jsou doporučení motivována zájmem o zdraví vašeho zvířete a podložena perfektní znalostí prodávaného zboží.

vetys

Vetys s.r.o.

Damníkov 64 
Damníkov, 561 23 
Česká republika 

IČO: 050 34 299
DIČ: CZ 050 34 299

  • +420 732 165 660
  • info@vetys.cz
  • VetysCZ
  • +420 736 189 446